Mohl byt zacit cely pribeh onoho kavoveho dne tim, ze jsem opet (jako uz po mnohokrate zabloudil v miste kde se zabloudit neda…) zabdloufil, nicmene lepsi je prejit rovnou k veci – ke kave.
Vse zacalo ranni kavickou a seznamenim se s pruvodcem, jenz je opravdovy coffee lover, jinak zbloudily Holandan aka Mr. Coffee. A jede se na plantaze, kde je krom hromady luxnich pijavic (snazily se prisat, ale vzdy jsme byl rychlejsi…:)) mnohem vetsi mnozstvi kavovych rostlinek a zacina vyklad o pestovani kavy, no proste jak to vsechno zacina, co je treba, kdy se sklizi, jak se pozna Arabica od Robusty, kdy se zklizi, jak se prazi, co rostlinky, jak zde funguje magicky fair Trade, no proste neskutecne vycerpavaji a mega zajimavy. Na plantazi pana Coffee se pestuje pouze Arabica, takze hodnem vedle se mrknout na Robustu, potom na farmu a jde se na obed. Mezitim kavicka a priprava na samotny proces prazeni kavy. Je to skoro alchymie, nicmene i mne se zadarilo a mam v batuzku vlastnorucne uprazenou Arabicu a Robustu (se muzete tesit…).
Uzasny den, plno noveho a uplne jina zkusenost (vcetne „predavkovani kofeinem“), nez jakou mam bezne behem cestovani. Stalo to majlant, ale stalo to za to…i pro ten dobry pocit, ze jsem mel moznosti poznat vse kolem kavy a hlavne jak chutna opravdova kava. Takze vyhodte Nescafe z okna…:)
Za chvili spacim VIP busem do Vientinne, ceka me pohodlna postel, televize, vecere i snidane, no proste veskery komfort…i takovy je Laos.
PS: Hledam dobrovolnika/dobrovolnici na koupi listku na koncert Nine Inch Nails v Praze. Najde se? Idealne nekdo kdo by sel tak…:-)
Nevim, zda uz preprodej zacal nebo ne, kazdopadne 24. cervna musim byt na miste, i kdyby ty trakace padaly…:)
Napsat komentář